Регионална такмичења ученичких компанија у Крагујевцу

Крагујевац је, и ове године, домаћин два регионална такмичења ученичких компанија.

Првог дана представиле су се ђачке компаније југозападне Србије, док ће сутра, своје производе презентовати средњошколци централне Србије.

Циљ такмичења 20-ак ђачких компанија је да ученици средњих школа стекну образовање и вештине на тему предузетништва, које им касније може користити у изради сопствених пројеката.

Производња цегера од рециклираних материјала, биореактора, који алге синтетише у биодизел, водоотпорних еко панела од рециклираног тетрапака, само су неке од делатности компанија које су ученици представили.

Чланови жирија донеће коначну одлуку, које четири компаније заслужују пласман у национално финале.

Ученици су, поред стечених економских вештина, морали да осмисле заниљиве и иновативне презентације својих производа.

Најпознатији програм Достигнућа младих је пројекат „Ученичка компанија“, који ученицима пружа основно економско образовање.

Ђаци, током целе године, уче основе предузетништва кроз осмишљену кампању и своју компанију воде, од оснивања до израде компанијског извештаја.

Такмичење реализује организација Достигнућа младих у Србији, уз сарадњу и финансијску подршку Министарства привреде, Америчке агенције за међународни развој.

Победницима регионалног такмичења предстоји национално финале у мају.

Најбоља ученичка компанија, на националном нивоу, прдстављаће Србију у Француској, на европском такмичењу.

Извештава новинарка Јелена Јовановић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *