Родно одговорно буџетирање

Једна од најважнијих тачака дневног реда Шесте седнице Комисије за родну равноправност града Крагујевца је прилагођавање одредбама закона о буџетском систему у коме је предвиђена обавеза локалних самоуправа да уведу родно одговорно буџетирање.

Ова новина у Србији значи да ће приликом креирања буџета убудуће распоређивање новца за активности из градске касе морати да прати подједнаку заступљеност по половима.

Без обзира да ли је реч о спорту, екологији, култури носиоци пројеката требало би да буду родно равномерно заступљени.

Родно одговорно буџетирање је стратешки циљ, односно алат који се користи у креирању финансијских токова на нивоу локалне самоуправе који нису више само у ингиренцији људи који су у финансијама.

Једнаке шансе и подјенака заступљеност жена и мушкараца значи да на пример: ако локална самоуправа финансира мушке спортске клубове законска обавеза је да се оформи и женски и такође фифнасира из градске касе.

И тако и остале организације и удружења који за сада немају изједначене могућности.

Закон је оставио три године лоаклним самоуправама у Србији усаглашавање и припреме да би 2021. године све локалне самоуправе увеле родно одговорно буџетирање.

Креирање буџета убудуће треба одговорно пројектовати у правцу да се отклоне неједнакости не само по полу већ и економско социјалним показатељима.

На шестој седници комисије за родну равноправност чуло се да је у порасту број кривичних дела насиља над женама.

У покушају да се оснаже на свим пољима, представљен је и пројекат – Од рањиве до јаке жене.

Комисија за родну равноправност је сагласна да убудуће привредни савет града Крагујевца чине и две успешне и активне жене које ће бити предложене из сектора приватног предузетништва, пољопривредне производње, Удружења, односно цивилног сектора.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *