Ромактед програм за оснаживање ромских заједница

Циљ Ромактед програма је побољшање локалне демократије, одговорности, инклузивности и реаговања према ромским грађанима, а самим тим и унапређење пружања услуга на свим нивоима.

Активности Ромактед програма које су спроведене у Крагујевцу допринеле су изради Локланог акционог плана за Роме који истиче крајем ове године.

Анализе и искуства прве фазе, планови и будуће активности у области сензитивног буџетирања и реадмисије, као и ковид акције, биле су теме иницијалног састанка у Крагујевцу.

Ромактед програм осмишљен је са циљем да оснажи ромске заједнице на индивидуалном нивоу, који подразумева помагање људима у остваривању њихових основноих права, проширивање њихових капацитета и вештина.

Са друге стране, на нивоу заједнице подразумева помагање људима да се организују и да изнесу своје интересе око решавања проблема у заједници.

Циљне групе пројекта су локалне самоуправе и ромске заједнице из више од 70 општина у региону, укључујући и Крагујевац.

Пројектне активности Ромактед програма се поред Србије, организују и у Босни и Херцеговини, на Косову и Метохији, у Црној Гори, Северној Македонији, Турској и Албанији.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *