Са око 200 хиљада абортуса Србија водећа земља по броју нерођене деце

Алармантни подаци о демографској слици у Србији, бројкама које су све алармантније по негативној стопи прираштаја, броју абортуса и економским миграцијама повод су организовања трибине на Факултету медицинских наука на тему: „Да ли живот настаје из живота?“.

О начинима како спасити земљу од губитка сопствених становника говорило се и раније на трибини која је била одржана на Економском факултету.

Предавања која су одржале познате личности ослањају се на тему отворену на Економском, али овог пута са фокусом на медицину.

Правих података о броју прекинутих трудноћа у Србији нема јер су бројке неусаглашене између званичних објава Института Батут и процене стручњака који кажу да се око 200 хиљада абортуса обави у држави, односно много већи број у приватним медицинским установама које немају обавезу да пријављују ту врсту медицинске интервенције.

Али и са бројком од 200 хиљада водећа смо земља по броју нерођене деце. Највећи број прекинутих трудноћа су малолетничке.

Да ли живот настаје из живота питање је које је отворено на Факултету медицинских наука где су се предавачи обраћали будућим младим докторима и говорили о чиниоцима који стварају све лошију демографску слику у Србији.

Рађање, као биолошки и медицински феномен фокус је поруке упућене младим будућим докторима.

Срђан Ђоковић, отац најпознатијег Србина на планети, каже да сви млади људи треба што више да пропутују и упознају свет, али и да се врате својој земљи, што ће по свој прилици бити и Новакова одлука.

Србија годишње губи 30 хиљада становника. Републички завод за статистику блежи да очеви постају просечно у 33 години, мајке у 27,5. Да Србија не би нестала потребно је у просеку да свака породица има 4 деце.

Реалност опомиње да се и до првог детета долази уз превелике препреке попут: дугих школовања, још дуже борбе за радна места, па све до личних избегавања родитељске обавезе.

Уз то, економске миграције и фактори које не може да реши медицина додатно убрзавају силазну демографску путању којом се креће Србија и која ће тешко бити заустављена.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *