Сарадња Крагујевца и Савеза Срба у Шведској

Град Крагујевац има богату међународну сарадњу, а програме и пројекте у области привреде, образовања и културе, локална самоуправа остварила је са бројним земљама.

У најави је сарадња са Савезом Срба у Шведској, за чије је представнике данас организован пријем у згради града.

Председник Савеза Срба у Шведској Живорад Катанић нагласио је на пријему да је српска дијаспора у овој скандинавској земљи веома активна.

При Савезу Срба ради 35 удружења, а жеља више од седам и по хиљада наших људи који живе и раде у Шведској је да остваре добре контакте са матицом и повежу градове Србије и Шведске.

У Крагујевцу су пре меколико месеци боравили представници удружења „Синђелић“ из Гетеборга, који су посету искористили за размену искустава у области предшколског васпитања. У плану је сарадња у области образовања, као и на другим пољима.

Локална самоуправа настоји да уз помоћ дијаспоре оствари контакте који би били веома значајни за град. Захваљујући међународној сарадњи олакшан је приступ средствима из европских фондова.

Политехничка школа има добра искуства у размени ђака на међународном нивоу. Ученици ове школе боравили су у Италији, Немачкој, Словенији и земљама бивше Југославије, а најава сарадње са Шведском од посебног је значаја.

Шведска спада у развијене земље са високим животним стандардом, па ће боравак ученика и професора у овој држави бити од велике користи за унапређење знања.

Удружење српско-шведског пријатељства из Крагујевца посредовало је у остваривању добрих контаката са Савезом Срба у Шведској.

Српска дијаспора је врло цењена у свим структурама у овој скандинавској земљи, па је у најави повезивање градова и општина Србије и Шведске.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *