Сарадња Медицинског факултета и Завода за хитну медицинску помоћ

Потписивањем уговора о пословно техничкој сарадњи Факултета медицинских наука и Завода за хитну медицинску помоћ дефинисана је обострана сарадња две установе на реализацији студијских програма, практичне наставе, са посебним акцентом на обављање вежби из области ургентне медицине.

Озваничена сарадња доноси обострану корист, па ће и поред образовања студената у практичном делу наставе и лекарима Завода за хитну медицинску помоћ убудуће бити доступне специјализације, докторске студије на овдашњем факултету и заједничко учествовање на научним скуповима.

Потписивањем уговора о пословно техничкој сарадњи између Факултета медицинских наука и Завода за хитну медицинску помоћ остварује се, како су закључили потписници документа природна сарадња између високообразовне и медицинске установе која већ тридесет година пружа предхоспиталну ургентну и неодложну здравствену заштиту на подручју града Крагујевца.

За протекле три деценије више од 200 данас еминентних лекара Клиничког центра, прве професионалне кораке учинило је управо у Заводу за хитну медицинску помоћ.

Лекари хитне баве се базичним медицинским послом.Своја искуства, вештине, знања и обуке које редовно спроводе студентима значиће много током школовања, јер уговор предвиђа обављање праксе будућих лекара у Заводу за хитну медицинску помоћ.

Декан Факултета медицинских наука, професор доктор Владимир Јаковљевић залаже се за интезивнију међунородну сарадњу, али и на сарадњу здравствених установа у локалној заједници.

Методе у практичној настави у медицини, нарочито ургентној захтевају непрекидно усавршавање, праћење нових научних достигнућа у свету студентима се интезивно предају.

Још је бољи начин образовања ако се будући доктори и непосредно упознају у пракси са таквим примерима.

Лекари хитне помоћи раде на спашавању живота, свакодневно имају све више пацијената, како у амбуланти тако и на терену.

Град Крагујевац је изградио функционалну и модерну зграду за Завод за хитну медицинску помоћ, возни парк је у солидном стању, али највећи проблем са којим се суочава Завод за хитну медицинску помоћ је недостатак кадрова, каже директорка Александра Васовић.

Крагујевачкој Хитној помоћи неопходно је најмање још десет лекара.

Ургентна медицина тек треба да ојача и тек улази у српски здравствени систем. Непрекидна усавршавања запослених су добродошла, као и данашњих студената, будућих лекара крагујевачког здравства.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *