Сарадња са Гете институтом у области образовања и културе

Директор Гете института, Франк Бауман са сарадницима данас је посетио Крагујевац.

Тим поводом, организован је свечани пријем на коме су са представницима града и Универзитета у Крагујевцу говорили о успостављању будуће сарадње у области образовања и културе.

Гете институт је званични културни центар Савезне Републике Немачке у Србији.

Сарадња града и института посебно је значајна на пољу музике, јер годинама уназад подржавамо џез фестивал, рекао је директор Гете института Франк Бауман и нагласио да је на Шумадијском интернационалном филмском фестивалу увек присутно и једно немачко филмско остварење.

Он је подсетио и да у области образовања сарађују Друга крагујевачка гимназија и одељење за ПАШ програм немачке Владе, за подршку међународним школским партнерствима.

Једна од тема састанка била је и ЕУНИК мрежа културних центара Западне Европе, и различитих представника амбасада које имају одељења за културу.

Договорено је да се од наредне године покрене заједничка иницијатива са којом ће се наступити на следећем састанку мреже и где ће се Крагујевац представити са својим пројектима.

Град је већ потписао меморандум о сарадњи са Француским институтом, а жеља је да се сарадња прошири и са Гете институтом јер, како је истакао члан Градског већа за културу, Миљан Бјелетић, Крагујевац има развијено савремено стваралаштво и богато културно историјско наслеђе.

Гете институт у Београду је, између осталог, помогао и формирање Неформалне мреже портала за културу југоисточне Европе, у оквиру које је одржано више регионалних радионица и округлих столова посвећених култури и интернету.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *