Савремено задругарство у Србији

У оквиру подстицајних мера за обнову срспког села, нарочито у руралним срединама, већ на пролеће ће бити објавњен нови конкурс за развој задругарства, најављено је на великом научном скупу “Савремено задругарство у Србији” који је данас отворен у Книћу.

На научној конференцији коју је општина Кнић организовала у сарадњи са у сарадњи са три факултета Универзитета у Крагујевцу: Правним, Економским и Агрономским, је речено да је у последњих годину и по дана формирано више од 330 задруга у Србији.

Поред стручног дела, учесници дебате данас су посетили земљорадничку задругу у Кусовцу, која је добитник подстицајних средстава за развој задругарства.

У оквиру програма Владе Србије “500 задруга у 500 села”, очекује се расписивање и новог конккурса за развој задругарства.

То ће бити трећи конкурс по реду, а ако се позитиван тренд настави, очекивања су да ћемо на крају 2019. године имати 500 новоформираних задруга у Србији, тврде у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Према речима Дарка Божића, државног секретара у Министарству пољопривреде, увођењем дупле контроле и Владе и локланих самоуправа, појачан је надзор над трошењем подстицајних средстава и спречене злоупотребе које су биле у претходном периоду.

Поред усвајања нових законских прописа, 2017. године донете су прве специфичне мере и опредељена посебна средства у износу од 200 милиона динара, а 21 задруга добила је новац, подсетио је Никола Михаиловић, председник Задружног савеза Србије.

Већ прошле године за те намене издвојено је четири пута више новца него 2017., средства су користиле 73 задруге. Новина је, кађе Михаиловић, и укрупњавање задруга, односно појава сложених задруга.

Кнић је општина са највећим бројем регистрованих пољопривредних газдистава у Шумадији, чак 4.000. У општини Кнић, са квалитетом земљишта, климатским условима и могућношћу наводњавања, уз подршку струке, створени су одлични услови за производњу квалитетних пољопривредних производа.

Наредни корак, према речима Мирослава Николића, председника општине Кнић, биће организовано удруживање ради наступа на тржишту са брендираним производима из области аграра.

Циљ дводенвне научне конференције у Книћу, је, кажу организатори, и да се пољопривредни произвођачи који живе и раде на овом подручју упознају са применом нових технологија у пољопривредној производњи, јер без тога у сеоска газдинства немају будућност.

Намера је и да у општини која има дугу традицију у задругарству, ова конференција постане традиционална манифестација.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *