Сећања Крагујевчана рањених током НАТО агресије

Током НАТО агресије на подручју Косова страдало је 42 Крагујевчана, укључујући и 1998. годину, када су се водиле борбе са припадницима ОВК.

Кошаре где су деловали албански терористи однели су и животе Крагујевчана.

Сећање на та времена су веома болна, па породице страдалих и ратни инавлиди, који су били на Кошарама нису били расположени за разговор пред камерама.

У Удружењу ратних војних инвалида и породица погинулих у Крагујевцу наводе, да су недавно обележили дан погибије наших суграђана у околини Шапца, који су страдали током НАТО дејстава.

Тешке успомене, које су остале после ратних дејстава НАТО агресије у Србији, имају наши суграђани Бранислав Мошић и Драган Бојић.

Били су припадници Друге ракетне батерије, Ракетног војног пука, који је био распоређен на првој борбеној линији за одбрану Београда.

На том месту биле су лоциране све расположиве војне снаге Србије у систему против ваздушне одбране.

Бранећи Београд, Крагујевчани су заузели положај у месту Омољица, недалеко од Панчева.

У ноћним сатима, 1. јуна, Бојић и Мошић задобили су тешке телесне повреде приликом рањавања.

Тада су погинула три официра, од којих је један био из Крагујевца.

Од почетка Нато агресије, Ракетно војни пук из Крагујевца био је распоређен у реон око Шапца.

Услед сталног премештања, Крагујевчани су се нашли у месту Дебрец, када је 14. априла живот изгубио Зоран Виријевић, а тешко рањен Саша Јовановић.

Председник Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих из Крагујевца, Драган Бојић, сећа се давних деведесетих година и ратних дејстава.

На дан обележавања овог догађаја, пут Шапца кренули су бројни Крагујевчани.

У Дому синдиката, у спомен соби, изложене су фотографије суграђана, који су изгубили своје животе током НАТО бомбардовања на подручје Србије.

Сећања породица страдалих и ратних војних инвалида не бледе.

У Спомен соби налази се књига утисака, са потресним порукама и коментарима Крагујевчана.

Иако су прошле две деценије од како је завршена НАТО агресија, остало је болно сећање на те дане.

Удружење ратних војних инвалида чува успомену и на девојчицу Драгану Димић, са Косова, чија породица живи у Крагујевцу а која је страдала током бомбардовања.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *