Сећање на ученике који се 1941. нису вратили у клупе

Крагујевачки октобар живи годину и живеће циклично док је човека. Година 1941. и данас боли и опомиње.

Упрокос томе, Крагујевац сваке године на данашњи дан шаље свету исту поруку – да је мир могућ, поручено је са Свечане академије која је, у знак сећања на стрељане ђаке и професоре, одржана у Првој крагујевачкој гимназији.

Поводом 77-годишњице стрељања ђака и професора Прве крагујевачке гимназије, у школи је организована академија, под називом „Пуцањ убија оног који пуца“.

Подсећајући на октобарску трагедију, директорка Прве крагујевачке гимназије Славица Марковић је нагласила, да је обавеза свих нас да не дозволимо да се овакав злочин заборави и да сећање на невино страдале оживљавамо сваке јесени.

Академији су присуствовали представници града, Школске управе у Крагујевцу, верске заједнице, градова побратима и школа са којима Гимназија има дугогодишњу сарадњу.

Сви су сложни у ставу да Крагујевац сваког октобра свету шаље поруку мира.

У оквиру академије, ученици Прве крагујевачке гимназије извели су поему „Како то сто живота за један?“.

Програм којим је у Гимназији обележен 21. октобар припремили су професори Загорка Миладиновић, Гордана Вучковић и Његош Гребовић.

Традиционално, најбољим ученицима додељене су награде из фондова.

Академији је претходило уручење 27 уметничких дела савремених српских уметника које је прикупио Ротари клуб Крагујевац.

Све слике оплемениће простор Прве крагујевачке гимназије и прикупљене су ради оснивања уметничке збирке школе.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *