Село Каменица у емисији Шумадијски праг

Село Каменица удаљено је од Крагујевца око 30 километара и налази се на обронцима Рудника.

Граничи се са селима општине Кнић и Горњи Милановац.

У селу се налази издвојено одељење Основне школе „21. октобар„ а у центру је и новоизграђена црква Вазнесења Господњег епархије Жичке.

Крагујевачки Завод за заштиту споменика културе обавља археолошка истраживања на овој локацији.

У емисији Шумадијски праг, која је на нашем програму у недељу после вести у подне, говоримо о животу људи и занимљивостима у Каменици.

У време владавине деспота Стефана Лазаревића, недалеко од реке Каменице, на планинским обронцима Рудника, постојала је црква што потврђују и археолошка истраживања која обавља Завод за заштиту споменика културе у Крагујевцу.

Познато је да је родом из Каменице чувени српски властелин Радич Поступовић који је после повратка са боја на Косову саградио манастир Враћевшница.

Недалеко од археолошких ископина налази се лековити извор поред планинске реке Каменице, а предање говори да лековита вода помаже код инфекције очију.

Једна од занимљивости села је кућни музеј у коме се налазе стари предмети из некадашњих времена, а које брижљиво чува Љубиша Тодоровић.

Музеј је последњих неколико година посетило на десетине туриста из земље и иностранства.

Мештани Каменице највише се поносе великим бројем малишана који живе у овом селу.

Недавно је у оквиру школе отворено једно одељење предшколаца, а радује податак да се у Каменицу враћају млади, па се број породица које живе у селу из године у годину увећава.

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *