Синдикати траже измене Закона о раду

У Крагујевцу је данас одржан састанак представника синдиката металаца Србије коме је присуствовао и председник Самосталног синдиката металаца Србије Зоран Вујовић.

Синдикалци су још једном истакли значај измене дела Закона о раду, који се односи на очување гранских колективних уговора у реалном сектору.

Како би се зауставио процес ескплоатације радника од стране поједних послодаваца, Савез самосталних синдиката Србије упутио је недавно Влади иницијативу за измену Закона о раду, како би колективни уговори могли да добију проширено дејство.

Уколико Влада Србије одобри проширено дејство гранског уговора послодавци ће морати да ускладе своје правилнике о раду са тим документом.

Колективни уговори су део социјалног дијалога и доприносе социјалном миру, правима запослених али и унапређују укупан пословни амбијент.

Синдикалци очекују да ће измене овог дела Закона о раду допринети ефикаснијем пословању предузећа и бољим односима унутар фирми.

Такође, верују да ће Социјално економски савет и ресорно министарство дати позитивно мишљење на њихову иницијативу, а Влада донети одлуку о проширеном дејству.

Извештава новинарка РТК Наташа Лазаревић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *