Сир и кајмак – шумадијски бренд

Традиционално припремање прерађевина од млека, у Шумадији, условило је да се сир и кајмак сврстају у врхунске гастрономске производе Србије.

Када је реч о храни, истанчан укус сладокусаца целог света, указује да су производи од млека из Србије препознатљиви у свету.

У емисији Шумадијски праг, која је на нашем програму у недељу после вести у подне, говоримо о овом шумадијском бренду и женама, које живе на селу а баве се производњом и продајом сира и кајмака.

На градским пијацама, у млечним павиљонима, свакодневно, жене које живе у околним селима, износе и продају млечне прерађевине.

Пут до финалног производа није ни мало лак јер производња сира и кајмака подразумева целодневни посао око ових, врло осетљивих, животних намирница.

Жене, које живе на селу а баве се прављењем сира и кајмака, морају да имају добре услове када је реч о овој производњи.

Намирнице које продају подложне су ригорозној контроли.

Супружници Светлана и Драган Цветковић, који имају стадо француских алпино коза, производе козји сир и кајмак, а недавно су покренули и производњу качкаваља, који је оплемењен зачинским биљем.

Традиција и култура једног народа препознатљива је и по гастрономији.

У укусима хране из Србије уживају бројни гастрономски сладокусци, из земље и иностранства.

Укуси и мириси хране могу нам донети добар економски бенефит, јер су прерађевине од млека, справљане на традиционалан начин, веома цењене, на домаћем и иностраном тржишту.

Шумадија има велике потенцијале, када је реч о справљању сира, који може да парира чувеним француским сиревима.

Кајмак је производ препознатљив као прави српски бренд, посебно прављен на шумадијски начин.

Извештава новинарка Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Сир и кајмак – шумадијски бренд”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *