Широм СФРЈ 25. мај се славио као Дан младости

Широм некадашње Југославије 25. мај славио се као Дан младости и рођендан некадашњег председника СФРЈ, Јосипа Броза Тита.

Симбол овог дана била је штафета младости, која се доживотном председнику СФРЈ предавала на стадиону ЈНА.

Старији грађани Крагујевца, где је потекла идеја о Штафети младости, радо се сећају ове манифестације.

Одељење за спорт и фискултуру у Крагујевцу осмислило је 1945. године масовну омладинску штафету која ће проћи широм Југославије, трчањем најуспешнијих омладинаца.

Тако је настала некад најпопуларнија манифестација у бившој Југославији.

Прва Штафета младости кренула је из Kумровца, Титовог родног места.

На путу дугом 3.500 километара прошла је кроз све републике, многа мања места и веће градове у којима је свечано дочекивана уз специјално организован програм.

Тог дана на стадионима су организовани слетови, а ђаци су носили пионирске капе и мараме. Старији грађани се и данас радо сећају ове манифестације.

После Титове смрти 1980. године, Штафета младости је наставила да иде из руке у руку милиона младих људи од Триглава до Ђевђелије, само под другачијом паролом “И после Тита – Тито”, уз заклетву Југословена да ће истрајати на његовом путу и неговати “братство и јединство”.

Ношење штафете трајало је пуне 42 године, до 1987. године.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *