Систем који од отпада прави сировине

Основни циљеви политике заштите животне средине су очување природних вредности, промоција одрживе зелене економије и брига о јавном здрављу.

Како је у Србији преко 3500 дивљих депонија, један од главних задатака Минстарства за заштиту животне средине је развијање система којим би Србија од отпада правили сировине, закључено је на данашњем скупу представника Владе Републике Србије, Града и комуналног сектора, у Крагујевцу.

Министарство за заштиту животне средине уложиће више од 100 милиона динара за постројења за прераду комуналног отпада, што ће бити прилика за отварање нових радних места.

Институционални оквир и надлежности локалне самоуправе у раду са јавно комуналним предузећима једна је од тема која је данас на Шумадија сајму окупила представнике Владе Републике Србије, Града Крагујевца и локалних комуналних предузећа.

Поред оснивања јавно комуналних предузећа градови и општине су у обавези да воде бригу о функционисању комуналне делатности, а пре свега о одржавању хигијене и чистоће у локалној средини.

У склопу преговарачког Поглавља 27 о приступању Европској унији, налази се и сектор управљања отпадом и рециклажа. У нашој земљи један од главних задатака биће прелазак на зелену економију по стандардима Европске уније.

Према подацима Минстарства за заштиту животне средине у Србији има преко 3500 дивљих депонија и зато ће један од главних задатака надлежног министарства бити да у наредном периоду поред усклађивања законских регулатива, развије систем којим би наша земља од отпада правила сировине.

Улагањем у управљање отпадом подстиче се развој зелене економије и отварају нова радна места, стварајући повољнији привредни амбијент.

Зелена економија је доминантна стратегија у свету и Србија ће морати да се прилагоди томе.

Министарство за заштиту животне средине уложиће више од 100 милиона динара за постројења за прераду комуналног отпада.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *