Скоро 7 посто грађана Крагујевца има шећерну болест

Близу 7% грађана Крагујевца болује од шећерне болести.

Крагујевачки Дом здравља, због тога, почиње са интензивном подршком дијабетичарима, која подразумева бољу комуникацију медицинских сестара и техничара са пацијентима, чешћу контролу нива шећера у крви и помоћ приликом усклађивања исхране или евентуалне промене терапије.

Дом здравља најављује повратак старом режиму рада, односно организовању превентивних прегледа на сеоском подручју.

Тренутно стабилна епидемиолошка ситуација у Крагујевцу омогућила је лекарима Дома здравља да се посвете пацијентима који болују од дијабетеса.

Током пандемије је откривено да су дијабетичари оболели од короне пет пута више имали интра хоспиталне инфекције, а компликоване последице Ковида 19 регистроване су и код оних са добром контролом шећера.

Откривено је и да су дијабетичари, уколико добију корону, у већој смртној опасности.

Пост ковид синдром је откривен код сваког петог пацијента који је прележао корону, а манифестује се добијањем дијабетеса, неуролошким проблемима, срчаном аритмијом, проблемима са кожом, плућима.

Идеја Дома здравља је да пацијенте који су добили пост ковид здравствене проблеме означи као приоритет, како би имали бољу проходност приликом захазивања прегледа у Универзитетском клиничком центру.  

Захваљујући средствима града Крагујевца у износу од милион динара, Дом здравља ће наредних месеци обезбедити мобилне тимове које ће чинити доктор, лаборант и медицинска сестра како би превентивим прегледима обухватили што већи број пацијената у сеоским срединама.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *