Скуп 400 водећих неурохирурга из земље и света у Крaгујевцу

У организацији Удружења неурохирурга Србије, од 24. до 27. октобра, у Крагујевцу се оджава Пети годишњи састанак Удружења неурохирурга Србије, на коме учествује 400 специјалиста.

Ове године пажња је усмерена на васкуларну неурохирургију. Скуп водећих стручњака региона и света одржава се под покровитељством Председника Републике Србије и уз подршку Министарства здравља и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Научни програм обухватио је скоро све теме из области васкуларне неурохирургије.

Предавачи су презентовали најновија научна достигнућа и примере добре праксе.

Током четри дана планирани су састанци са васкуларним хирурзима Јапана, колегама из Мађарске, хрватским Удружењем за цереброваскуларну и ендоваскуларну неурохирургију, као и Удружењем неурохирурга југоисточне Европе.

Предавање је пријавило 114 домаћих, регионалних и светских експерата из 27 земаља.

Стечена знања на оваквим стручним медицинским скуповима омогућавају нашим лекарима примену метода лечења у свакодневној пракси и упознавање са савременим приступима који се користе у дијагностици и хирургији.

Једино мултидисциплинарни приступ лечењу, кажу стручњаци, може значајно да утиче на побољшање квалитета живота пацијената.

За сада у Србији, када Хитна помоћ реагује на позив грађана због симптома или преживљеног можданог удара, трећина има фатални исход, трећина пацијената преживи са тешким последицима инвалидности, док само трећина настави живот са блажим последицама можданог удара.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *