Сквер у Багремару ускоро под новим именом

Традиционално пријатељство два народа – српског и израелског условило је одличне односе у међународној сарадњи Србије и Израела.

Велике жртве у Другом светском рату претпела су оба народа, а у крагујевачком насељу Багремар налази се споменик страдалим жртвама међу којима су били Срби, Јевреји, Роми и комунисти.

На иницијативу Удружења српско- јеврејског пријатељства „Ахава“ сквер где се налази овај споменик има нови назив.

На недавно одржаној седници локалног парламента одборници су једногласно усвојили одлуку да сквер у Багремару носи име Сквер српско – јеврејског пријатељства.

Међународна сарадња српског и израелског народа одвија се у више области.

Дипломатски односи две државе обновљени су пре тридесет година, а град Крагујевац је остварио одличну међународну сарадњу са Израелом.

Та сарадња огледа се у реализацији бројних догађаја у области културе.

Крагујевац је често посећивала амбасадорка Израела, организовани су програми у којима су учествовали средњошколци и студенти, као и уметници.

Недавно се новоизабрани амбасадор Израела у Крагујевцу сусрео са градоначелником Николом Дашићем, који је навео да је Крагујевац отворен за нову сарадњу са Израелом у бројним областима.

Иницијативу да трг у насељу Багремар носи име Сквер српско-јеврејског пријатељства покренуло је удружење „Ахава“ које негује пријатељство два народа.

Према речима председника Скупштине града Крагујевца, Мирослава Петрашиновића, сквер на коме се налази Споменик страдалим жртвама у Другом светском рату, међу којима је било највише Јевреја, промениће назив, али и садашњи изглед, јер се на овом месту планира озелењавање површина и уређење простора.

Сквер српско-јеврејског пријатељства у Крагујевцу биће једно од места које ће красити зеленило и цвеће, али и место где ће долазити поштоваоци пријатељства два народа.

Тако ће се од заборава сачувати историјски догађаји везани за ратни егзодус у коме су највећа страдања имали и Срби и Јевреји, али и неоговати сећање на мирнодопски период из прошлости, у коме су припадници јеврејског народа оставили дубок траг, живећи и стварајући у Крагујевцу.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.