Смернице за особе са дијабетесом током KОВИД-19 инфекције

Значај добре контроле и смернице за особе са дијабетесом током KОВИД-19 инфекције

др Татјана Левајац,

специјалиста интерне медицине

Застава“-Завод за здравствену заштиту радника Крагујевац

Епидемија корона вирусом у којој се сви сада налазимо, али и услови ванредне ситуације и изолације додатно су утицали на здравствено стање особа са хроничним болестима попут дијабетеса. Особе оболеле од дијабетеса нису биле у могућности да буду физички активне, могуће да у новим околностима није увек било могуће спроводити уравнотежену и здраву исхрану што је све додатно могло утицати на њихово здравствено стање. У ситуацији попут ове различити су начини на које су се људи суочавали са новим околностима и навикама. Могуће је да су особе са дијабетесом биле посебно осетљиве, јер уколико би се заразиле имале су већи ризик да постану озбиљно болесне. Додатно, постојала је бојазан за доступношћу лекова за дијабетес и нису имали могућност да долазе на редовне контроле код својих изабраних лекара и ендокринолога. Све ово заједно је могло имати утицај и на добру контролу дијабетеса која је најважнији предуслов за превенцију компликација, које су главни узрок инвалидитета и смрти.

 • Како KОВИД-19 утиче на особе са дијабетесом?

Особе које имају дијабетес немају вец́у вероватноц́у да добију ЦОВИД-19 него општа популација. Међутим, KОВИД-19 може изазвати теже симптоме и компликације код неких особа оболелих са дијабетесом.

Особе са дијабетесом које имају придружене друге болести, као што су кардиоваскуларна обољења, имају додатан ризик за развој компликоване инфекције корона вирусом. Особе које немају компликације и чији је ниво шећера у крви добро регулисан немају већи ризик од развоја тежих облика KОВИД-19 од опште популације.

Зато је у овом тренутку важно да се вратимо на основне циљеви лечења дијабетеса, односно да се скрене пажња на бољу контролу болести и да уз наставак адекватне терапије помогнемо да се пацијенти осећају добро како би превенирали настанак компликација.

Шта предствља добро регулисани дијабетес?

Добра контрола дијабетеса подразумева одржавање вредности шећера у крви у границама циљних вредности које лекар одреди са својим пацијентом. Три параметра су важна када говоримо о доброј гликемијској контроли:

 • HbA1c или гликозилирани хемоглобин који је показатељ просечног нивоа глукозе у крви и даје целокупну слику о томе колики је просечан ниво глукозе у крви током периода од око 3 месеца пре мерења.
 • Шећер у крви наште или гликемије ујутру наште (нагладно) је једна од важних метода за дијагнозу дијабетеса али и за процену контроле дијабетеса.
 • Постпрандијална гликемија се односи на концентрацију шећера 1-2 сата после почетка оброка.

Према Националном водичу добре клиничке праксе за диабетес меллитус препоручене циљне вредности за већину пацијената су: HbA1c ≤ 7%, шећер у крви наште ≤ 7 mmol/L и шећер у крви 2h након оброка ≤ 9 mmol/L. Такође је један од важних циљева избегавање појаве ниских вредности шећера у крви односно вредности ≤ 3,5 mmol/L тј. хипогликемија , као и избегавање наглих скокова и падова шећера у крви.

 • Које су мере заштите за особа са дијабетесом?

Како би се смањио ризик од обољења особе са дијабетесом требало би да примењују исте једноставне, а ефикасне мере заштите сваког дана, као и сви други. Препоруке Министарства здравља Републике Србије и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“о томе како се заштитити од новог KОВИД-19 вируса су:

  • Често перите руке сапуном и водом (у трајању од најмање 20 секунди) или користите средство за дезинфекцију на бази 70% алкохола.

  • Избегавајте блиски контакт са особама које имају повишену температуру, кијају и/или кашљу.

  • Избегавајте поздрављање руковањем или љубљењем, а са саговорницима одржавајте раздаљину од најмање једног метра.

  • Ако кашљете или кијате прекријте уста и нос надлактицом или папирном марамицом. Марамицу одмах баците у канту за отпатке са поклопцем и оперите руке.

  • Често проветравајте просторије у којима боравите.

  • Избегавајте окупљања са већим бројем људи у затвореном простору.

  • Не узимајте антибиотике на своју руку.

  • Маску користите само ако кијате или кашљете или уколико негујете болесне.

 • Које мере предострожности бисте препоручили особама са дијабетесом?

Особе са дијабетесом, поред адекватних лекова, би требале у случају лоше контроле гликемије, ниских или високих шећера у крви, да имају траке за мерење глукозе у крви, тракице за мерење шећера и кетона у урину. Такође потебно је имати и мед, џем, заслађен сок или друге облике простих шећера у случају ниских вредности шећера у крви.

Пацијенти би требало да пазе и на знакове упозорења за хитне случајеве, као што су: отежано дисање или недостатак даха, упорни бол или притисак у грудима, конфузија, појаве плавих усана или лица.

 • Шта би особе које имају дијабетес требало да ураде уколико имају или сумњају да имају симптоме инфекције KОВИД-19?

Поштујте препоруке дате од стране Министарства здравља и уколико је могуће контактирајте свог изабраног лекара, пре одласка у болницу. Свом изабраном лекару кажите следеће информације: које симптоме имате и које су вредности шећера у крви или кетона (уколико имате доступне). Придржавајте се савета лекара у вези постојеце или нове терапије. Останите хидрирани и при руци имајте незаслађена пиц́а и храну узимајте у мањим порцијама.

 • Када се и коме јавити у случају погоршања дијабетеса током инфекције KОВИД-19?

Особе са дијабетесом треба да потраже помоћ лекара и у следећим ситуацијама:

  • У случају хипергликемије дуже од 24h

  • У случају постојања симптома који указују на развој дијабетесне кетоацидозе. Треба се, дакле, јавити прво изабраном лекару у случају следећих симптома:

   • Ниво глукозе у крви изнад 15 mmol/L

   • Присуство кетона у урину

   • Појачано жеђење

 • У којим случајевима се треба јавити Хитној помоћи?

То су следећи симптоми и случајеви:

 1. Повраћања, као што је континуирано повраћање (без могућности уноса хране и пића дуже од 6h), које може довести до тешког степена дехидратације

 2. Убрзаног дисања са задахом на ацетон

 3. Бола у трбуху

 4. Поремећаја свести

 • Који би били савети за припрему пацијената када буду дошли на прву наредну контролу?

Важно је да пацијенти дођу припремљени да поред своје терапије и доза које тренутно примају имају и забележене вредности шећера у крви о којима смо говорили, гликемију наште и постпрандијалне гликемије, да нагласе уколико су имали симптоме хипогликемија. Такође би било добро да имају последњи резултат вредности гликозилираног хемоглобина, који је показатељ просечног нивоа глукозе у крви.

Особе на инсулинској терапији имају довољну количину тест трака за мониторинг глукозе у крви, па је врло важно да спроводе самоконтролу у кућним условима која подразумева мерење глукозе наште као и у току дана 1-2h након оброка. Све ове вредности је добро да бележе у својим дневницима за самоконтролу, како би када дођу на контролу, лекар могао да има увид у тренутно стање болести и ефекте терапије. Код ових особа уз адекватну инсулинску терапију неопходно је нагласити да је оптимални опсег нивоа глукозе у крви од 6 до 10 mmol/L. Савет који се лако памти: све вредности шећера у крви морају бити једноцифрене.

Свакако као и до сада могу да контактирају и свог изабраног лекара за савет и ради консултације везано за даљу контролу болести и шта је све потребно припремити за следећи контролни преглед када то буде могуће.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *