Софтвер за бољу енергетску ефикасност

Град Крагујевац је прва локална самоуправа у Србији која је захваљујући донацији фирме ЦРЦ из Бачког Петровца, у могућности да у реалном времену преко сета за мерење прати потрошњу енергије, у згради Скупштине града.

У Србији постоје само три јавне зграде, и то зграда УНДП-а, Привредне коморе Србије и Машинског факултета у Београду, где постоји увид у потрошњу енергије.

Највећи значај од функционисања мерача је у томе, што се на основу регистрованих тачака највеће потрошње, могу испланирати уштеде у потрошњи енергије.

Вредност сета за мерење, балансирање и оптимизацију потрошње енергената у згради Скупштине града је 1,4 милиона динара, а он прати потрошњу енергената у реалном времену. Хардверска јединица инсталирана је у згради Скупштине града.

Софтвер је у Одељењу за енергетску ефикасност, где се свакодневно прати тренутна потрошња свих енергената и дају сугестије у циљу уштеда у погледу потрошње.

То значи да се у сваком тренутку зна колика је потрошња електричне енергије, воде и топлотне енергије у згради.

Овај софтвер има могућност да прати потрошњу за 350 објеката, што је и циљ да у будућности све јавне зграде у Крагујевцу буду умрежене, и да имају податке о тренутној потрошњи енергије.

Софтвер може да иксазује и периодичне извештаје, недељне или месечне, да покаже у ком тренутку је највећа потрошња, и у ком делу зграде.

То је посебно значајно у летњем периоду, када је потрошња електричне енергије велика.

Када се зна колико и где се троши енергија, онда може да се правовремено реагује, предлажу мере енергетске ефикасности и на тај начин штеди, не само енергија већ и новац.

За почетак у плану је набавка софтвера за неколико школа које су највећи потрошачи енергије, и у којима постоје мерно регулациони сетови за топлотну енергију.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *