Споменици Давидовићу и Шлезингеру

Одлука градског парламента о постављању споменика Димитрију Давидовићу и Јосифу Шлезингеру у Крагујевцу је реализована.

У порти цркве Свете Тројице постављен је постамент са бистом новинару, публицисти, политичару и секретару кнеза Милоша Обреновића, Димитрију Давидовићу.

Испред Музичке школе „Др Милоје Милојевић“, на платоу између школе и Књажевско-српског театра, постављен је споменик Јосифу Шлезингеру утемељивачу музичке културе Крагујевца.

Димитрије Давидовић обележио је време у коме је живео и у српској историји оставио дубок траг. Био је дипломата, историчар, новинар и публициста. Као прва личност уз великог кнеза Милоша Обреновића, остао је упамћен као покретач Новина сербских, а своју каријеру крунисао је писањем Сретењског устава. Истакао се и као врло успешан дипломата у Цариграду. У порти цркве Свете Тројице, у којој се налази и зграда Старе скупштине у којој је у време Милошеве владавине донет први устав модерне Србије, подигнут је споменик Димитрију Давидовићу. Иницијативу је покренула градска Комисија за подизање споменика.

Иницијативу за подизање споменика Јосифу Шлезингеру покренула је Музичка школа „Др Милоје Милојевић“. Недавно је на платоу између ове школе и Књажевско српског театра постављен споменик творцу музичке културе Крагујевца, који је био музичар и капелник у време Кнежевине Србије, а умеће свирања пренео је великом броју крагујевачких младића. Шлезингерова биста дело је вајара Драгана Николића, а настала је на Међународној ликовној колонији „Мостови Балкана“ 2006. године.

У локалној самоуправи најављују изградњу винског хаба у Карађорђевој улици до краја године. Биће то простор посвећен највећем српском романтичару 19. века, Ђури Јакшићу, који је као учитељ сликања радио у Првој крагујевачкој гимназији. Током службовања живео је у Крагујевцу где су настала његова позната књижевна и ликовна остварења.

Локална самоуправа на овај начин изражава захвалност значајним историјским личностима које су дале немерљив допринос развоју Крагујевца у различитим областима.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *