Спреман програм за Велики школски час

Генерална проба овогодишњег Великог школског часа изведена је у Шумарицама где се ова манифестација одржава од 1957. године.

У организацији Спомен – парка „Крагујевачки октобар“ испред споменика „Стрељаним ђацима и професорима“ биће изведена поема „Поуке из шуме“ Александра Шурбатовића у изведби драмских уметника Драгана Стокића и Ивана Томића.

Централна манифестација која се одржава у оквиру Октобарских свечаности, Велики школски час има за циљ трајно обележавање и сећање на трагедију која се догодила 21. октобра 1941. године у Крагујевцу.

Порука уметничког програма који се традиционално организује испред споменика „Стрељаним ђацима и професорима“ у Шумарицама је велика опомена, али и позив на мир и толеранцију.

Ове године аутор и режисер поеме под називом „Поуке из шуме“ која ће бити изведена пред гостима из читавог света је Александар Шурбатовић. Програм ће пратити и оригинална музика композитора Матије Анђелковића.

У програмима од 1971. године учествовао је велики број извођача, реномираних уметника и изведено на десетине поема и неколико драмских дела.

Драмски уметници говоре поетске текстове родољуибивог карактера посебно писаних за овај догађај. Учешће у овогодишњем програму узели су крагујевачки глумци Драган Стокић и Иван Томић.

Поред глумаца и хора наступиће и оркестар “Небоград” који ће извести композиције Матије Анђелковића.

Спомен – парк „Крагујевачки октобар“ од 1963. године организује Велики школски час у Шумарицама који почиње у 11 часова и траје симболичних 45 минута.

Као и сваке године очекује се велики број Крагујевчана свих генерација, званичника, представника градова побратима, амбасадора који ће још једном заједно одати пошту стрељаним грађанима, ђацима и професорима.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *