Србија без ГМО – два закона, 20 година

Пројекат “Србија без ГМО – два закона, 20 година” биће реализован у периоду од 19. септембра до 31. децембра 2020.године, у организацији удружења “Први први на скали”.

Декларацију о генетички модификованим организмима која је усвојена 2013. године, потписало је 136 градова и општина у Србији, међу којима је и Крагујевац.

Реализацију овог пројекта подржала је локална самоуправа.

У Србији је на снази Закон о ГМО донет 2009. године којим се забрањује гајење модификованих живих организма у комерцијалне сврхе и стављање у промет ГМО производа.

Део пројекта “Србија без ГМО – два закона, 20 година” биће предавања на којима ће крагујевачкој јавности, истакнути стручњаци представити резултате сопствених дугогодишњих истраживања у вези са овом темом и утицајем ГМО на пољопривреду и економију.

“ГМ системи исхране и њихов економски утицај”, прво је предавање, које ће се одржати у Скупштини града у 19. септембра у 12 часова.

Доц. др Татјана Бранков представиће премијерно своју књигу објављену у Лондону, у којој је анализирана политика различитих држава света према ГМО у склопу прехрамбених режима.

Декларацију о генетички модификованим организмима која је усвојена 2013. године, потписало је 136 градова и општина у Србији, међу којима је и Крагујевац.

Према речима аутора пројекта Дејана Милошевића од 2013. До 2019. године, фитосанитарна инспекција открила је генетички  модификоване усеве на површини од око 178 хектара.

Уз то, како је истакао, у 2018. и 2019. години донето је 220 решења по Закону о безбедности хране за производе који нису били усаглашени са постојећом регулативом.

Три решења о забрани увоза и стављања у промет донета су због утврђеног присуства генетичке ммодификације у меркантилној соји и сојиној сачми.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *