Србија и ГМО – прошлост, садашњост и будућност

У оквиру пројекта „Србија без ГМО – два закона , 20 година“ који реализује удружење Први први на скали, генетичар проф. др Миодраг Димитријевић, одржао је предавање Србија и ГМО – прошлост, садашњост и будућност.

Димитријевић је докторирао на Катедри за генетику и оплемењивање биљака, Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Генетичар и професор на Пољопривредном факултету у Новом Саду, др Миодраг Димитријевић каже да су генетички модификовани организми ту да остану, а у будућности Србија треба да настави да штити конвенционалну производњу.

У трендовима које ми тренутно имамо у производњи хране, нама је ГМО пре проблем него решење, каже Димитријевић, јер према његовим речима имамо довољно конвенционалне хране и није проблем у производњи.

На предавању је представљена метода трансгене технологије и објашњено је зашто је дошло до појаве генетички модификованих организама.

У склопу генетичке приче било је речи и о односу Србије и Европе према Генетички модификованих организама.

Европско законодавство захтева да организми који су генетички третирани буду посебно означени.

Државе код којих је обавезно означавање ГМО су Филипини, Европска унија, Швајцарска, Аустралија.

Генетичар и професор на Пољопривредном факултету у Новом Саду, др Миодраг Димитријевић је докторирао на Катедри за генетку и оплемењивање биљака, Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Аутор је приручника „Генетички модификовани организми – питања и дилеме“.

Био је члан експертске групе САНУ одељења у Новом Саду за развој биотехнологије Војводине.

Извештава новинарака РТК Зорица Савић Ранковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.