Србија троши три пута више енергије од земаља ЕУ

Дани енергетике и енергетске ефикасности обележени су скупом у Бизнис иновационим центром на којој су представљени резултати постигнути у овој области у Крагујевцу, и успешним пројектима реализованим у општини Прибој и Граду Пироту.

Организатори овог скупа на коме су присуствовали енергетски менаџери из више од 10 градова Србије били су град Крагујевац и Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

Иако је доста урађено на побољшању енергетске ефикасности, уштеде могу бити веће, о томе су у Крагујевцу разговарали представници десетак градова и општина са представницима немачке Организације за међународну сарадњу.

Србија троши од три до пет пута више енергије од земаља Европске уније.

Само за трошкове енергената у више од две стотине објеката, школа, вртића и установа Крагујевц годишње издваја око три милиона динара.

У оквиру програма одрживог развоја бионергије немачка Организација за међународну сарадњу урадила је студију изводљивости за промену начина грејања у пет школа.

Док Крагујевац и већина градова и општина и Србији тек уводе примену обновљивих извора енергије, Пирот и Прибој већ користе биомасу за грејање јавних објакета, школа и домова здравља.

Уз већу примену обновљивих извора енергије и замену фосилних горива приближавамо се стандардима Европске уније.

Процене су да је на хиљаде јавних установа енергетски неефикасно, због чега годишње губимо око 100 милиона евра.

Неколико градова и општина Србије обавезало се да ће до 2030 године смањити емисију угљендиоксида у атмосфери до 40 одсто.

Са друге стране циљ је да се до 2020 године, 27 одсто енергије у земљи добија из обновљивих извора.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *