Средња стручна школа обележила 167 година успешног рада

Средња стручна школа у Крагујевцу обележила је 167 година успешног рада.

У овој образовној установи са 1700 ученика ради 200 запослених.

Због неповољне епидемиолошке ситуације, нису били у прилици да Дан школе обележе као предходних година, па су њени ђаци одлучили да направе филм.

Декретом од 14. марта 1854. године, кнез Александар Карађорђевић основао је Прву занатлијску школу у Србији, при Тополивници у Крагујевцу.

Настава у њој је почела 4. јула 1854. са 12 ученика и била је то прва школска установа за образовање квалификованих радника, попут бравара, колара, стругара, ковача. Сада обележава 167 година успешног рада.

Чињеница да Средња стручна школа у Крагујевцу постоји скоро два века, сведочи да је редовбно пратила трендове у настави и у свој програм уводила новине и измене у образовању и стручној пракси.

Из године у годину, ова школа представља једну од најбољих тог на Балкану.

Средња стручна школа у Крагујевцу има 200 запослених и 1700 ђака распоређених по различитим смеровима.

Због пандемије корона вируса, школа тренутно не организује стручну праксу, по којој је посебно озната, али се надају да ће убрзо наставити са уобичајеним начином рада.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *