СССК: Минималну зараду ускладити са минималном потрошачком корпом

У Савезу самосталних синдиката Крагујевца тврде да је неопходно минималну зараду ускладити са минималном потрошачком корпом и да су за то потребне брзе промене.

Нове инвестиције и фабрике и квалитетна радна места не само по броју, него и по висини зараде су, наглашавају, крајњи циљ рада ове синдикалне организације.

Подаци о просечној заради и чињеница да је минимална зарада мања од минималне потрошачке корпе, потврђују да је потребно и даље радити на унапређењу положаја радника.

Са друге стране, међу значајније резултате остварене у прошлој години Савез самосталних синдиката Крагујевца сврстава успех радника Јавног комуналног предузећа „Водовод и

канализација“ који су потписали колективни уговор и тиме повећали своје зараде, а исти документ потписан је и у Градској управи, чиме је побољшан положај запослених.

У Савезу самосталних синдиката Крагујевца подсећају да је локални Социјално-економски савет покренуо иницијативу о забрани рада недељом у трговинској делатности.

У трговини ради око 200 хињада радника, од чега су 70% жене, подсећају у овој синдикланој организацији и упозоравају да запослени у малопродаји раде врло често са смо два слободна дана месечно, због чега је угрожено њихово здравље, а последице трпе и чланови њихових породица.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *