Шта је библија?

Предавањем на тему „Шта је библија?“ нови превод Старог завета са Масоретског текста, протојереја-ставрофора др Драгана Милина, професора на Православном Богословском факултету у Београду, које је одржано у свечаној сали Саборног храма, настављене су 11. Госпојинске свечаности.

Проф. др Драган Милин је Крагујевчанима указао на путеве и начине истраживања тема и проблема Старог завета, а предавање је организовало Бртаство Саборног храма, са Благословом Његовог преосвештенства Епископа Шумадијског Господина Јована.

За библију се каже да је књига над књигама и најстарија књига на свету. О томе шта је библија, како читати свету књигу и како изгледа савремено тумачење библије Крагујевчанима је говорио протојереј-ставрофор, др Драган Милин који је о овој теми предавао студентима на факултету 40 година.

Библија, или Свето писмо, дели се на Стари завет пре Христа и еванђеље, односно Нови завет. Представља збирку јеврејске побожне књижевности, а у Старом завету има историје, филозофије, поезије и теологије.

Настајала је у периоду од 1300 година, делимично или у потпуности преведена је на скоро 3000 језика и наречја и књига је коју је прочитало највише људи на свету.

Библија је јединствена и по свом опстанку и утицају на литературу. То је књига која је највише цитирана и књига која је највише проучавана.

Протојереј-ставрофор др Драган Милин говорио је и о новом преводу Старог завета са Масоретског текста који је урадио.

Интересантан је податак да је српска књижевница Исидора Секулић својевремено рекла да од свих народа на свету, Срби најмање читају библију.

Наредно предавање, у оквиру овогодишњих Госпојинских свечаности, заказано је за 6. септембар, када ће у свечаној сали Саборног храма о значају српских цркава и манастира за српску и светску културну баштину говорити Владан Вукосављевић, министар културе.

Госпојинске свечаности су традиционална манифестација коју Саборна црква организује поводом храмовне славе, Успења Пресвете Богородице, под покровитељством града Крагујевца.

Реч је о бројним духовним, образовним и културно-уметничким догађајима, у периоду од Велике до Мале Госпојине.

Од 22. јула ове године Госпојинске свечаности су проглашене сталном манифестацијом у области културе од значаја за Град Крагујевац.

Госпојинске свечаности су и једина манифестација оранизована ове године у Крагујевцу.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *