Станишић: Буџет града Крагујевца за 2021. развојни и уравнотежен

Према Нацрту буџета града Крагујевца за 2021. годину, прорачун је планиран на 9,2 милијарде динара.

Он је већи од овогодишњег ребаланса, али и мањи од иницијалног буџета за 2020. годину.

У односу на овогодишњи ребаланс, увећан је за милијарду динара, јер се очекује боља економска и друштвена активност у Крагујевцу у већем делу идуће године.

Радио-телевизији Крагујевац потврђено је да је Министарству финансија упућен захтев за помоћ из текућих буџетских резерви, који се локалним самоуоравама транферише на крају сваке календарске године.

Предложени буџет града Крагујевца за 2021. годину је развојни, јер је претпоставка буџета да ћемо ову епидемију ипак, почетком следеће године, у првом тромесечју, оставити иза себе, објаснио је проф. др Ненад Станишић, члан Градског већа за финансије.

Прорачун је уједначен, није предвиђен ни дефицит ни суфицит, што значи да су и приходи и расходи планирани у истом износу.

Текући приходи су повећани за 12 процената у односу на овогодишњи ребаланс, као и приходи од продаје земљишта и нефинансијске имовине од 25 одсто.

Интересовање инвеститора постоји, а неке од иневстиција се нису реализовале у прошлој години због неповољне епидемиолошке ситуације. Што се тиче расхода, буџет је урађен развојно.

Текући расходи су у буџету за 2021. задржани на овогодишњем нивоу, док је део издатака где се неалази нефинансијска имовина, односно инвестиције повећан за 62 одсто и износи око две милијарде динара.

Редовни трансфери из републичког буџета у 2021. години износиће 426 милиона динара и то је предвиђено законом о буџету. Овај износ се за Крагујевац није мењао од 2014. године.

Са друге стране, градови и општине у Србији на крају сваке календарске године добијају помоћ кроз трансфере из текућих републичких буџетских резерви.

Крагујевац је Министарству финансија упутио захтев за помоћ у износу од 350 милиона динара.

Претходних година, Крагујевац је по овом основу добијао од 300 до 400 милиона динара што су значајни износи који су трансферисани из буџетских резерви.

За ову помоћ локалне самоуправе достављају захетв који се може односити само на непредвиђене околности које су се дешавале у текућој години, а које нису могле бити планиране буџетом.

За градске финансије била су спорна плаћања по изгубљеним споровима.

Град Крагујевац годишње на име изгубљених спорова плаћа неколико стотина милиона динара.

Реч је старим судским споровима који трају 10 и више година, чије се окончање не може предвидети, а плаћања због вишегодишњих судских трошкова и камата огромни.

За ову ставку у наредној години планирано је више од 300 милиона.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *