Стање у апотекама нормализовано

Пацијенти са поремећајима штитне жлезде, последњих месеци тешко долазе до своје терапије.

У питању су лекови Еутирокс и Летрокс, два најважнија медикамента које пацијенти са проблемима штитне жлезде користе свакодневно, а неки и доживотно.

У Апотеци Крагујевац кажу да је снабдевање нормализовано.

Главни састојак лекова Еутирокс и Летрокс који служе за лечење обољења штитне жлезде су синтетски хормон који лечи поремећај рада штитне жлезде и тиреоидни хормон који служи за смањење активности штитасте жлезде, али и у превенцији поновног формирања струме.

Последњих месеци се појавила несташица ових медикамената, па су пацијенти тешко долазили до ова два лека.

У Министарству здравља тврде да је доступност ових лекова у протеклом периоду била ограничена због повећаних потреба тржишта и немогућности произвођача да у кратком року обезбеде довољне количине медикамената.

Пацијенти са проблемима штитне жлезде ове лекове морају да користе свакодневно, тако да је врло опасно по њихово здравље уколико их апотеке немају на стању.

У Апотеци Крагујевац наводе да је стање нормализовано и очекују да несташице ових медикамената неће бити.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.