Стање усева на подручју Шумадије стабилно, оцењују стручњаци

На подручју Шумадије, засејано је током јесење сетве око 25 хиљада хектара озимих усева.

Доминира пшеница, која заузима површину од око 20 хиљада хектара.

Мање су заступљене друге врсте озимих житарица: овас на око 2 хиљаде хектара, јечам на 3 хиљаде, а тритикале на нешто више од хиљаду хектара.

Усеви су тренутно у стању мировања а, како наводе стричњаци Пољопривредне саветодавне стручне службе, њихово стање је добро.

Ипак, земљиште нема довољно влаге у слојевима па је пожељно формирање снежног покривача.

Сетва пшенице и озимих усева је каснила јер пољопривредници нису успели да поору њиве због дугог сушног периода, када је влага у свим слојевима земље била на минимуму.

У зависности од јесење сетве, на многим ораницама пшеница је у фази листања а на неким њивама налази се у фази бокорења.

У тренутку бокорења пожељно је да буде под снежним покривачем, који ће је штитити од јаких мразева, а приликом отапања снег ће натопити земљу и омогућити влажност, што је од великог значаја за развој ове културе.

Метеоролози најављују снег ове зиме, коме ће се највише обрадовати ратари.

Прихрану пшенице требало би обавити крајем фебруара.

Многи пољопривредници користе сунчане дане, када је температура ваздуха у плусу, како би припремили земљиште за пролећну сетву.

Приликом обављања овог посла треба следити савете стручних служби.

Уз прихрану пшенице, која би требало да буде обављена за месец и по дана, потребно је применити и агротехничке мере, како би се усеви заштитили од корова.

Од прихране треба користити азот, саветују у Пољопривредној стручној саветодавној служби.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *