„Стоглав“ представљен крагујевачкој публици

„Стоглав“ – најстарија рукописна књига Народне библиотеке „Вук Караџић“, недавно награђена на Фестивалу хуманистике, културе и уметности „Пази шта читаш“ у Београду, представљена је крагујевачкој публици.

На промоцији су говорили Душица Грбић, археограф и Томислав Кењић, који је текст оригинала ове књиге превео на савремени српски језик.

Фототипско издање рукописне књиге „Стоглав“ исписане 1743. године у Новом Саду представљено је домаћој публици.

Књига има вишеструк значај и садржи три дела – први и највећи говори о вери у сто глава, други садржи грамитичке текстове, док трећи део чине моралне поуке.

Репринт издање крагујевачке библиотеке урађено је кроз научну студију Душице Грбић, археографа, а текст оригинала на савремени српски језик превео је Томислав Кењић.

Издање Народне библиотеке Вук Караџић једно је од три награђена на Фестивалу хуманистике, културе и уметности „Пази шта читаш“ у Београду.

То је веома значајна награда за ову установу културе, с обзиром на то да је „Стоглав“ издвојен међу хиљаду наслова који су ове године били у конкуренцији.

За штампање репринт издања најстарије рукописне књиге, Министарство културе републике Србије одобрило је Народној билбиотеци „Вук Карџић“ пола милиона динара.

Захваљујући тој подршци, библиотека је успешно промовисала ово дело од великог значаја за српску културу.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *