Стоп насиљу над децом!!!

Свако четврто дете у Србији трпи вршњачко насиље у школи, као и неки од облика насиља од стране наставника, док је две трећине младих изложено ризику од насиља и злоупотреба на интернету, упозорава УНИЦЕФ.

Поводом Светског дана деце жртава насиља према статистичким подацима ове организације, око 150 милиона дечака и девојчица широм света су жртве сексуалног насиља док око милион и 200 најмлађих, годишње постану жртве трговине људима.

Циљ обележавања Међународног дана деце жртава насиља је подизање свести, првенствено одраслих, да се насиље над децом не сме и не може толерисати.

Према подацима УНИЦЕФ- а насиље над децом у целом свету и даље је распрострањено. Статистике на глобалном нивоу указују да сваких 47 секунди једно дете претрпи насиље или буде занемарено.

У преко 85 одсто случајева деца су жртве злостављања од некога у кога су имала поверење. У Србији се, како статистика показује 2013. године више од 3.500 породица у Србији налазило на евиденцији Центара за социјални рад због насиља над децом, најчешће занемаривања и физичког злостављања.

У Крагујевачком центру за социјални рад у току прошле године било је близу 1000 пријава а у 2018. години до краја маја око 300 пријава.

Иако постоје помаци у борби против насиља над децом, чињеница је да механизми заштите траже доследну примену и бољу информисаност деце, родитеља, професионалаца који раде са децом. Заштита од траума различитих типова је од велике важности.

Додаје се још и да две трећине ученика сведочи о насиљу у школама. Школска управа у Крагујевцу од почетка 2018. године примила је 8 пријава по различитим основама за насиље.

Став уједињених нација је да се никакво насиље над децом не може оправдати али свако насиље над децом се може спречити.

Иначе, ове године се у Србији навршава 14 година од доношења Општег протокола за заштиту деце од злостављања и занемаривања, првог стратешког документа о сузбијању и превенцији насиља над децом

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *