Страгари – место богате историје, старих заната и бајковите природе

Подрудничка варошица Страгари удаљена је од Крагујевца око тридесет километара. У непосредној близини овог места налазе се три древна манастира Вољавча, Благовештење рудничко и Петковица.

Кроз село протиче река Сребрница која је добила име по некадашњем руднику сребра и злата.

Ово место одликује богата историја и традиција шумадијског краја о којој говоримо у емисији Шумадијски праг која је на програму РТК недељом од 12 часова.

Из садржаја емисије издвајамо причу о старим занатима, воденицама и етно кући која се налази у центру Страгара.

Шумадијске воденице којих је данас све мање у селима представљају нематерјално културно добро српске традиције.

Познато је да је у време владавине кнеза Милоша Обреновића на реци Сребрници радило 54 воденица и ваљарица.

На подручју око варошице Страгари било их је још десетак. Стару традицију помељара сачувао је Мирослав Цицић, воденичар из Страгара који и данас долази у воденицу и меље брашно.

Воденични точак окреће се непрестано а дубоки јаз крај воденице на Сребрници никада није пресушио.

По брашно од кога се справља проја и качамак, традиционални српски специјалитети, долазе људи из свих крајева Шумадије.

Традицију грнчарског заната чува неколико старијих становника Страгара. Некада се у овом крају правило квалитетно земљано посуђе.

Стари занат очувао је Борисав Стевановић који осим грнчарије ручно израђује цигле и тугле, односно плоче које се користе за зидање пекарских пећница.

У центру Страгара налази се етно кућа коју је уредила Јелена Лазић, учитељица која годинама прикупља старе предмете који су се некада користили у свакодневном животу људи овог краја.

Осим тога она осликава стакло са мотивима села, веза и фолклора а њени радови су више пута награђивани.

На подручју подрудничке варошице налазе се три древна манастира Вољавча, у коме је било седиште Правитељствујушћег совјета, прве Карађорђеве владе на чијем је челу био Матеја Ненадовић.

У манастиру Благовештење хаџи Рвум описмењавао је српски народ а ту се изучавало занатство.

Манастир Петковица датира из 13. века, зидан је у време владавине краља Драгутина. У центру Страгара налази се импозантан споменик прослављеном јунаку Танаску Рајићу.

Много је разлога због којих се ово место налази на туристичкој мапи Србије.

Посећују га страни и домаћи туристи који обилазе Шумадију. Од раног пролећа па све до касне јесени број посетилаца који посећују Страгаре се из године у годину увећава.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *