Стручњаци: Чак 20% деце има алергије на одређену храну

Алергије на храну су у константном порасту свуда у свету, па и у Србији, а последица уноса некада и мале количине алергена може бити алергијска реакција, анафилактчки шок и смртни исход, кажу у националном удружењу “Алергија и ја”, поводом Међународне недеље нутритивних алергија.

Европска истраживања показују да чак 20 одсто деце предшколског узраста има алергију на одређену намирницу.

Алергије на храну се могу препознати још од најранијег детињства јер су тада најчешће и углавном пролазног карактера, због тога што систем органа за варење може да направи адекватну одрбану од алергена из хране.

Најчешћи алергени у тим најранијим периодима јесу протеини крављег млека, јаја, а у мало старијем добу и орашасти плодови.

Алергије могу да се развију било када у животу, поготово на полен и одређене лекове, док је алергија на храну заступљенија код деце.

Снежана Шундић Вардић из Националног удружења “Алергија и ја” указује на то да је чак 70 одсто деце са алергијама на храну дискриминисано у друштву.

16. мај се обележава и као Међународни дан целијакије а подаци из Европе показују да свако стото дете предшколског узраста болује од целијакије која представља доживотну неподношљивост глутена.

Говорећи о свакодневним проблемима са којима се људи који имају целијакију или алергију сусрећу, представници Удружења посебно истичу проблем цена намирница које су, према њиховим речима,много скупље од обичне хране.

Приредила новинарка РТК Нина Бајић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *