Субвенције локалних самоуправа под лупом ДРИ

Државна ревизорска институција представила је у Крагујевцу извештај о ревизији сврсисходности пословања на тему „Субвенције јединица локалне самоуправе јавним предузећима“.

Од 2015. до 2017. из буџета свих локалних самопурава у Србији, међу којима је и Крагујевац, просечно се годишње издвајало око 20 милијарди динара.

Задатак Државне ревизорске институције је да након анализе донесе закључке и препоруке како би се у наредном периоду ова издвајања смањила.

Циљ ревизије је да се утврди да ли су локалне самоуправе планирале, реализовале и контролисале пренете субвенције јавним предузећима.

Констатован је пораст издвајања за субвенције. Од 2015. до 2017. године из буџета свих локалних самоуправа у Србији за ове намене просечно је издвојено око 20 милијарди динара на годишњем нивоу.

„Ми кад смо погледали… Што значи да су јединице локалне самоуправе требале да штеде, да смањују субвенције, не да их нема, него да их има али да смањују. Ми смо утврдили да у том периоду код других општина, из угла спровођења ревизије финансијских извештаја, има повећања субвенција што каже да се упутство Министарства финасија није поштовало“   , наводи Душко Пејовић, председник ДРИ.

Град Крагујевац је за субвенције јавним предузећима 2015. године издвојио 400 милиона динара, 2016. године 500 милиона, а 2017. више од милијарду динара.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић рекао је да је на овај начин град помогао предузећима да стану на своје ноге.

„…Водовод, Чистоћа, Зеленило, више не постоје субвенције за ту делатност, зато што смо средили предузећа, спаковали да функционишу баш онако како би грађани желели.

Следећа фаза је утврђивање цена комуналних услуга. Хоћемо да видимо где смо, да ли су цене  у претходном периоду можда биле веће него што треба, зато што је био велики трошак у предузећима везан за запослене и друго или су цене можда ниже него што би требало да буду, зато што неко није желео, као што ни ја на крају крајева нисам желео да повећавамо цене комуналних услуга. Ту ћемо тек да онда имамо чисту слику. То ће да се ради у наредних годину или две.

Све то ће бити у будућности предмет контроле Државне ревизорске институције“ , истакао је Градоначелник.

„Највећи део који смо ми утврдили је био да је затечено стање имало губитке у јавним предузећима и створене обавезе, које су како су се откривале тако су евидентиране и тако се повећавала потреба за надокнађивањем тих обавеза и за стимулисање, односно извршавање обавеза према радницима који напуштају своју позицију и да се те исплате изврше у том обиму“ , додао је Душко Пејовић, председник ДРИ.

Град Крагујевац је чак 66 одсто средстава за субвенције издвојио за јавни градски превоз.

Највећу штету градском буџету прави нелегални такси превоз и град увелико ради на решавању овог проблема.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *