Субвенције за пчеларе

Предузетници, правна и физичка лица која су носиоци или чланови комерцијалног пољопривредног газдинства могу се пријавити за субвенционисана новчана средства која једном годишње додељује Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства.

Из републичког буџета издвојено је за ове намене 1,15 милијарди динара.

Због увођења ванредног стања због појаве коронавируса, Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства је донело одлуку да упути једнократну помоћ у износу од 800 динара по кошници пчеларима који имају седамдесет или више година.

Пчелари заинтересовани за подстицајна средства могу се пријавити до 31. маја

Сви пчелари који имају регистрована пољопривредна газдинства, а имају седамдесет или више година добиће од државе 800 динара по кошници, али само они који у оквиру домаћинства имају више од 20 кошница.

Новац могу да добију за највише 25 кошница. Пчелари који имају највише хиљаду кошница, такође, могу да добију новчана средства која надлежно министарство даје за подстицаје ове пољопривредне гране.

Министарство пољопривреде обезбедило је новац у износу од 40 хиљада динара који је намењен за обнову или проширење пчелињих друштава.

Исти износ предвиђен је и за куповину сатних основа, ако и 70 хиљада динара на име набавке опреме која се користи у пчеларству.

У Друштву пчелара Крагујевац истичу да су ова подстицајна средства од великог значаја за унапређење пчеларства.

Крагујевац је годинама први по броју кошница у Србији, а налази се на другом месту у земљи када је реч о броју пчелара.

У пчелињаку је сезона радова у пуном јеку. Тренутно се цеди багремов мед, а потом следи разројавање друштава и замена матица.

Одмах по овом послу требало би свако пчелиње друштво зашитити од крпеља.

Велики посао очекује пчеларе средином јуна, јер се у том периоду кошнице селе из Шумадије на липову и сунцокретову пашу у Војводину.

Пчелари апелују на воћаре да прскање воћних засада обављају у вечерњим сатима када се пчеле враћају у кошнице, како хемијска средства која се користе за прскање воћа не би угрозила пчеле.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.