Субвенције за приватне вртиће

Град Крагујевац и ове године планирао је у градском буџету средства од 180 милиона динара за финасирање боравка 1.400 деце у приватним предшколским установама.

На територији Крагујевца тренутно је верификовано девет приватних вртића. Након добијања дозволе за рад од стране ресорног министарства, вртићи су потписали уговор са градом и у своје групе примили малишане.

Један од приватних вртића који има 250-оро деце, чији родитељи плаћају субвенционисану цену је „Авиончић“ у насељу Аеродром.

Родитељи који су запослени више не морају да брину где ће оставити дете, јер места у вртићима сада има довољно.

Недалеко од „Авиончића“, у насељу Петровац, своја врата за малишане прошле године отворила је и „Шумска вила“.

И у овом приватном вртићу, испуњени су сви услови за боравак најмлађих. Поред фискулутрне сале, која се налази у самом објекту, када временски услови дозволе, малишани време проводе и на чистом ваздуху. Све је прилагођено најмлађима.

Препознајући дугогодишњи проблем недостатка капацитета у државним вртићима „Нада Наумовић“ и „Ђурђевдан“, због чега су листе чекања биле велике, град Крагујевац ушао је пре две године у приватно – јавно партнерство са приватним вртићима, финасирајући 80 одсто економске цене боравка деце у обдаништима.

Град издваја око 13.700 динара по детету, а остатак износа који формира вртић, плаћају родитељи.

Према речима Гордане Марковић, очекује се потписивање уговора са још две приватне предшколске установе, како не би долазило до чекања.

На овај начин, створени су бољи услови за боравак деце, али је подстакнут и развој приватног бизниса.

Извештава новинарка РТК Наташа Лазаревић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *