„Шумадијска шљивовица“ добила ознаку географског порекла

Географске ознаке за ракију од воћа „Шумадијска шљивовица“, после више од две године сертификације, успела је да добије Регионална асоцијација произвођача ракије „Шумадијска ракија“.

Решење о признавању производње ракије са географском ознаком донело је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, а тим поводом је одржана промоција у „Шумадијском дућану“, у Београду.

Регионалну асоцијацију произвођача ракије „Шумадијска ракија“, чини 19 регистрованих произвођача из Шумадије, а њихов основни циљ окупљања је унапређење квалитета и стандардизација у производњи воћних ракија из овог региона.

У пракси то подразумева производњу воћних ракија са заштићеним именом и ознаком географског порекла Шумадија и позиционирање овог пића као регионалног бренда.

После више од две године, Асоцијација је за свој производ „Шумадијску шљивовицу“ добила ознаку географског порекла.

Производња „Шумадијске шљивовице“ почела је пре 15 дана али, пошто према сертификату мора да одстоји најмање 18 месеци, на тржишту ће се појавити 2021. године.

Ово је прво решење о признавању географске ознаке по новом закону који је усаглашен са прописима Европске уније.

Ознака географског порекла представља озбиљан искорак у позиционирању шумадијске ракије на националном, регионалном и глобалном тржишту.

Пројекат „Шумадијска шљивовица“ је, према речима директора Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља Ненада Поповића, најбоље пласиран пројекат у регионалног развојној стратегији.

Успешна сертификација омогућиће даљи развој воћарства у Шумадији, а у плану је и да се повећају засади аутохтоне сорте „црвена ранка“.

То ће помоћи развоју ракијског туризма, где ће посетиоци моћи да пробају аутентичне производе из Шумадије.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

2 thoughts on “„Шумадијска шљивовица“ добила ознаку географског порекла”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *