Шумадијски праг: Ресник

Територијално, али и по броју становника, Ресник који је од Крагујевца удаљен око 12 километара, једно је од већих села у овом делу Шумадије.

Село је подељено на пет засеока, а у последње две деценије велики број Крагујевчана саградио је викендице у овом месту, па је један крај села добио назив „Викендашко насеље“.

У Реснику се налази црква Покрова Пресвете Богородице која је обележила 130 година постојања, а у црквеној порти је мала брвнара из 1873. године.

Становници Ресника се, углавном, баве пољопривредом и у емисији „Шумадијски праг“, која је на програму наше медијске куће у недељу после вести у подне, говоримо о историји села и животу људи у овом месту.

У домаћинству Благоја Ђорђевића сви укућани укључени су у пољопривредне послове, а осим обраде ораница, Ђорђевићи из Ресника узгајају крупна сточна грла.

Сименталска раса крава гаји се у бројним домаћинствима Шумадије. Ово грло даје велику млечност, али и добро потомство. Благоје Ђорђевић истиче да је живот у селу испуњен бројним пословима јер се ради се током целог дана. Ипак, живот на селу не би мењао за градски живот.

И у домаћинству породице Благојевић сви су ангажовани на пословима у сточарству и ратарству.

Узгајају виртемберг овце, али и алпино и санске козе. О овцама и козама брине један од најмлађих у породици, Александар Благојевић, студент Факултета инжењерских наука који каже да, упркос намери да заврши високо образовање, бира живот на селу.

У Реснику се налази велики број викендица у којима током целе године бораве Крагујевчани.

Један од њих је пензионисани професор социологије, Драган Лечић који се бави сликарством.

У Реснику је, уљем на платну, осликао бројне мотиве природе и сеоских имања.

Синоним Ресника су лепе куће и окућнице, а мештани се највише поносе сеоским фудбалским клубом који постиже добре резултате.

Село је познато и по извору Студењак из кога извире питка вода по коју долазе бројни путници намерници јер је изузетног квалитета.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *