Шумско газдинство Крагујевац у 2020. сади 40 хиљада садница

Министарство заштите животне средине расписало је конкурс за доделу новца из Зеленог фонда за пошумљавање у 2020. години, а за ову намену издвојено је више од 40 милиона динара.

Шумско газдинство Крагујевац, је у 2019. засадило око 60 хиљада садница, а ове године је у плану да се на 16 хектара посади око 40 хиљада садница.

Министарство заштите животне средине ће, у циљу веће пошумљености Србије, новац додељивати за набавку садница и пошумљавање земљишта у јавној својини у градовима и општинама аутохтоним врстама дрвећа и жбуња.

План је да се пошуме деградиране, или површине за које постоји опасност од деградације, као и да се направе ветрозаштитни појасеви.

Шумско газдинство Крагујевац газдује над 28 хиљада хектара шума и шумског земљишта. У 2019. је засађено око 60 хиљада садница, а у плану је да се са пошумљавањем настави и у овој години.

Пошумљавање се обавља у пролеће и јесен. Управа за шуме Републике Србије, при Министарству пољопривреде, додељује и ове године бесплатне саднице за пошумљавање.

Један од услова да би добили бесплатне саднице за пошумљавање је да физичко лице има најмање пет ари одговарајућег земљишта на коме ће их посадити.

Уз захтев за доделу бесплатних садница, доставља се и доказ о власништву земљишта које ће бити пошумљено.

Уколико шумски расадник има на располагању одговарајући садни материјал, закључиће уговор са грађанином по коме ће обавеза расадника бити да обезбеди садни материјал и пружи упутства, а физичког лица да поштује упутства и посади саднице на свом земљишту.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *