Сваки други пацијент ковид позитиван

За само неколико дана откада је отворена друга ковид амбуланта у Крагујевцу, у Заводу за здравствену заштиту радника Застава, већ је прегледано 800 пацијената.

Сваки други је ковид позитиван.

Најмлађи пацијент имао је 3, а најстарији 85 година.

Иако је евидентиран и одређени број пацијената са компликацијама упале плућа, који су превезени на Инфективну клинику, на срећу, већина оболелих има лакше симптоме.

После само неколико дана од претварања дела амбуланте познате Медицине рада у ковид зону, испред ове здравствене установе ред, шатор и грађани свих генерација.

На прегледе чекају сатима јер се све одвија успорено, каже лекарско особље и наглашава да је максимум обраде једног пацијента око 20 минута, јер поред прегледа, узимања крви, провере сатурације, неопходно је и снимање плућа.

И то није све. Целом медицинском процесу предходи и обавезно анкетирање пацијента и узимање података због његових остварених контаката.

Рекордан број новооболелих у Крагујевцу већ је прешао бројку од 300, а судећи по броју грађана испред  две ковид амбуланте у граду тај тренд не јењава.

Друга ковид амбуланта је растеретила велики притисак на амбуланту у АТД-у, али је и добродошла за грађане са адресом становања од Мале Ваге до Кнића.

Новоотворена ковид амбуланта ради непрекидно.

Запослени скоро сваког дана остају до касних вечерњих сати, а РФЗО, како су се пожалили, прековремени рад не обрачунава и не исплаћује.

Здравствени радници на овом месту кроз црвену, зелену и жуту зону крећу се у скафандерима, под пластиком раде целог дана и изложени су ризику од заражавања Ковидом 19.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *