Сваки други возач не може да се уздржи од алкохола

Прекорачење дозвољене брзине кретања аутомобила у коме возач није везао сигурносни појас, вози под дејством алкохола и само на тренутак користи мобилни телефон најчешћи је сценарио фаталног исхода већине саобраћајних несрећа на путевима у Србији.

Саобраћајне незгоде у којима учествују возачи под утицајем алкохола у највећој мери се догађају између 19 и 7 часова ујутро, најчешће викендом, о чему наредног дана нажалост читамо у новинама и видимо на телевизији.

Да би се ублажиле ове последице, компанија Хајнекен у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја, на Медицинском факултету организовала је радионицу о одговорној конзумацији алкохола.

Циљ радионице је да студентима пренесу поруку да нема компромиса када су у питању алкохол и вожња.

Циљ радионица је да у складу са овогодишњом поруком компаније „Нема компромиса“, пренесу поруку о важности одговорне конзумације алкохола.

Иако чак 82 одсто возача не зна чак ни колико је дозвољена количина алкохола у крви, готово две трећине возача који су возили под дејством алкохола правдају се да знају своју границу, показали су резултати глобалног истраживања компаније Хајнекен, која је данас представљена студентима Медицинског факултета у Крагујевцу, на едукативној радионици о одговорној конзумацији алкохола.

Радионице за студенте спроводе се у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја, која је анализирала разлоге због којих је свако треће повређено лице у Србији млади учесник у саобраћају.

Анализа саобраћајних незгода открива да до истих, као и до фаталних последица у Србији највише доводе неприлагођена брзина, некоришћење сигурносних појасева, употреба мобилних телефона и вожња у алкохолисаном стању.

Осим интересантних података у вези са одговорном конзумацијом алкохола, студенти Медицинског факулета у Крагујевцу су имали прилику да испробају и симулатор вожње под дејством алкохола.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *