Свечанa седницa поводом Дана града Крагујевца

Свечаном седницом локалног парламента у здању Старе скупштине, доделом градских награда и признања и бројним културно-забавним манифестацијама, Крагујевац је обележио Ђурђевдан – Дан града.

Подсећајући на славну историју града, знамените Крагујевчане и оне који су у Крагујевцу оставили неизбрисив траг, градоначелник Радомир Николић је рекао да је Крагујевац још увек највећи град на свету.

Николић је додао да се неки градови памте по рекама, трговима, грађевинама, а да се Крагујевац памти по људима, по великанима који су изградили нашу престоницу верујући у своје снове.

Честитајући Крагујевцу престонички рођендан, градоначелник Николић је у поздравном говору нагласио да је Крагујевац још увек највећи град на свету и упитао да ли смо достојни наследници славних предака.

Поводом Ђурђевдана-Дана града ове године додељено је шест Ђурђевданских награда за постигнућа остварена у 2018. години.

Годишња награда за новинарство уручена је Јелени Тијанић, за хуманитарни рад Горици Димитријевић, Мирку Демићу за уметност, Срећку Отовићу за спорт, Катарини Вељковић за образоавње, а Братиславу Милановићу за приватно предузетништво.
У име награђених, захвалила се професорка Прве крагујевачке гимназије Катарина Вељковић.

Одлуком градоначелника, за изузетан допринос афирмацији и промоцији Крагујевца у земљи и иностранству, ове године додељене су две Плакете Светог Ђорђа – др Милоју Николићу и др Милошу Којићу.

Ђурђевдану, прослави Дана града и ове године присуствовале су бројне делегације градова побратима Крагујевца и представници страних амбасада у Србији.

Ђурђевдан – Дан града обележава се у знак сећања на скупштину одржану 1818. године у манастиру Враћевшница, када је кнез Милош Обреновић донео одлуку да Крагујевац постане престоница тек ослобођене Србије.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *