Светосавска награда уручена проф др Ивану Гутману

Светосавска академија на Универзитету облежена је традиционално пригодним програмом који су извели студенти крагујевачког ФИЛУМА, доделом стипендија најбољим високошколцима као и уручењем престижне Светосавске награде за животно дело.

Ове године Сенат Универзитета у Крагујевцу једногласно је доделио признање угледном академику професору Ивану Гутману, једном од водећих светских и српских научника који је прошле године обележио 40 година рада на Природно математичком факултету.

Академска заједница ове године одужује се једном од највећих научника које је град Крагујевац имао у двадесетом и 21. веку.

Светосавском наградом за животно дело, четри деценије дугом раду на Природно математичком факултету.

Иван Гутман рођен је септембра 1947.у Сомбору, где је завршио Основну школу и гимназију.

Природно-математички факултет у Београду уписао је 1966.године, дипломирао 1970. са просечном оценом 10.

Од 1971. до 1977. године био је члан Групе за теоријску хемију Института „Руђер Бошовић“ у Загребу.

Године 1973. је магистрирао на Универзитету у Загребу из области теоријске органске хемије. Исте године стекао је докторат хемијских наука.

Од 1977. године ради на Природно-математичком факултету у Крагујевцу. За редовног професора изабран је 1984. године.

Докторат математичких наука је стекао на Електротехничком факултету у Београду 1981. године.

Члан је САНУ од 1988. године (редовни члан од 1997).
Члан је Међународне академије математичке хемије од 2005. године.

Члан је Академије нелинеарних наука (Москва) од 2006. године.
Члан је Европске академије (Лондон) од 2012. године.

У више наврата је боравио на стручним усавршавањима широм света. Био је стипендиста Хумболтове фондације, Фулбрајтове фондације, Норвешког фонда за научна истраживања, Јапанског друштва за унапређење науке…

Поред Физичке хемије коју предаје непрекидно од 1977. године, предавао је предмете Хемијска термодинамика, Квантна хемија, Рачунари у хемији, Програмирање у хемији.

Заслужан за увођење бројних генерација младих у науку, Иван Гутман руководио је изради већег броја специјалистичких, магистарских радова, 9 доктората, један од највише пута цитираних професора у свету, добитник престижних академских награда.

Пригодан уметнички програм у Универзитетској галерији поводом Светог Саве припремили су студенти овдашњег Филолошко уметничког факултета, који су поред музичког програма подсетили и на бројна дела Растка Немањића којима је утемељено образовање, закон, самостална црква у Србији.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *