Светски дан биоетике обележен на Медицинском факултету

Светски дан биоетике обележен је на Факултету медицинских наука у Крагујевцу. Један од Унескових одсека биоетике, којих у свету има 224, ове године основан је при крагујевачком факултету.

Биоетика проучава људско понашање у области живота и здравља, из угла вредности и моралних начела. Ова научна дисциплина, између осталог, обухвата права пацијената и злоупотребу медицинских третмана.

Светски дан биоетике, ове године први пут је обележен на Факултету медицинских наука у Крагујевцу где је организованo низ предавања.

Биоетика је релативно нова грана науке која је доста заступљена у Америци и појединим развијеним државама Европе.

У Србији се прате светски трендови и доста говори о биоетици како би се указало на њен значај.

Теме предавања биле су етички изазови, еутаназија и биоетичке теме из угла студената. Осим докторке Драгане Игњатовић Ристић, о биоетици су говорили Ирена Огњеновић и Александар Кочовић, студенти Факултета медицинских наука у Крагујевцу.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *