Светски дан особа са аутизмом

У сусрет обележавању Светског дана аутизма у Тржном центру Плаза организована је продајна изложба радова деце која имају аутизам.

Ово је само један од начина да се широј друштвеној јавности скрене пажња на оне који су другачији, али и да се прикупе симболична новчана средства која ће бити искоришћена за набавку новог матерјала који за своје радове користе деца са аутизмом.

За овобележавање овог датума Удружење за помоћ особама са аутизмом Крагујева има финансијску подршку локалне самоуправе кроз пројекат „Наше вредне руке“.

Јагоде, печурке, кућице, цветови и срца магнети, украсни дрвени штапићи, фарбана јаја, урамљене слике, предмети од текстила – само су неке од рукотворина које израђују деца и млади са аутизмом.

Своје радове у ведрим бојама изложили су на штанду у Тржном центру Плаза. Продаја предмета по симболичним ценама и тако зарађени новац, добро ће доћи да набавку матерјала за израду нових занимљивих радова.

Окупациона терапија за особе са аутизмом је од немерљивог значаја. Израда украсних предмета је један од видова креативности по којима су препознатљиви.

Аутизам је развојни поремећај кога карактеришу проблеми у социјалном функционисању у односима са другима.

То није болест већ стање када је највећи проблем комуникација са другима, успостављање социјалне интеракције као и видови стереотипног понашања.

Светски дан аутизма свечано је обележен у Центру за особе са инвалидитетом „Искра“. Активности које се организују су у знаку едукативног, инклузивног и културног карактера. Циљ је да се особама са аутизмом омогући што више садржаја како би се побољшао квалитет живота.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *