Светски дан телекомуникација и информационог друштва

Светски дан телекомуникација и информационог друштва обележава се сваке године 17. маја.

Циљ је да се подигне свест о томе да употреба интернета и информационих и комуникационих технологија може допринети развоју друштава и економија, као и превазилажењу дигиталног јаза.

Овај дан има и посебан значај за нашу државу с обзиром на то да је Србија једна од најстаријих чланица Међународне уније за телекомуникације.

Током пандемије коронавируса, испоставило се да је захваљујући њима човечанство спашено усамљњености, најстарији одржали контакт са породицама, али умногоме и савладали нове апликације.

Сваке године 17. маја обележава се Светски дан телекомуникација и информационог друштва.

На овај дан 1865. године потписана је прва међународна телеграфска конвенција односно формирана је Међународна унија за телекомуникације.

Циљ обележавања је да се подигне свест о томе да употреба интернета и информационих и комуникационих технологија може да допринесе развоју друштва.

Оне су постале саставни део савременог живота. Током пандемије коронавируса спасиле су човечанство од усамљености.

Најстарији грађани захваљујући видео позивима одржали су контакт са унуцима, такође савладали нове апликације.

у јеку прогноза широм света у ком правцу ће кренути економија, за телекомуникације и ИТ сектор све више посла, све више услуга онлајн.

Пројекти у вези с развојем и коришћењем информационо-комуникационих технологија требало би првенствено да буду оријентисани на децу и младе.

Предности сверемених технологија треба користити опрезно с обзиром на бројне опасности у дигиталном свету.

Светски дан телекомуникација и информационог друштва је планетарна манифестација која за нашу земљу има посебан значај.

Србија је једна од најстаријих чланица Међународне уније за телекомуникације будући да је члан ове организације постала само 40 дана после њеног оснивања, односно знатно пре многих развијених земаља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *