Светски дан вода

Светски дан вода, обележава се 26 година, с циљем подизања свести јавности и скретања глобалне пажње на значај и важност воде и одрживог коришћења водних ресурса.

Поводом тог дана, Институт за јавно здравље Крагујевац организовао је предавање, у Средњој медицинској школи „Сестре Нинковић“.

У школи „Радоје Домановић“ одржане су радионице на тему значаја воде у очувању здравља, али и о томе како је сачувати од загађења.

Тема овогодишњег Светског дана вода је „Не остављати никог иза“, а циљ је да се укаже на важност обезбеђивања чисте пијаће воде за све становнике Земље.

Загађени еко-системи утичу на количину и квалитет воде, доступне за људску употребу.

Данас, више од две милијарде људи живи без чисте воде за пиће, што утиче на њихово здравље, образовање и квалитет живота.

Поводом Светског дана вода, Институт за јавно здравље Крагујевац организовао је предавање у Средњој медицинској школи „Сестре Нинковић“, на тему значаја воде у очувању здравља, али и о томе како је сачувати од загађења.

И у школи „Радоје Домановић“, обележен је Светски дан воде, како би развили еколошку свест код ученика и правилан однос према животној средини.

Ученици другог разреда урадили су пројекат, на тему „Воде нашег града“.

Циљ радионице као и изложбе, коју су припремили, био је њихово упознавање са реком Лепеницом, језерима у Крагујевцу и правилна заштита вода од загађења.

Србија је усвојила стратегију управљања водама до 2034. године, у којој не постоји раздвајање техничке воде и воде за пиће.

Оваква стратегија сматра се важном и захтева инвестиције.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.