Таблет рачунари за десет ромских основаца у Крагујевцу

Ученици Основне школе “19. октобар” у Маршићу, ромске националности, добиће таблет рачунаре, како би од септембра могли да прате онлајн најставу.

За ђаке виших разреда ове школе, обезбеђено је десет таблет рачунара и интернет, у оквиру пројекта који Фондација за образовање Рома реализује уз подршку Швајцарске развојне агенције и Делегације Европске уније.

Координатор за ромска питања Зоран Павловић сматра да је ова донација добар начин да се ромски ђаци мотивишу за учење и наставак школовања.

Након проглашења ванредног стања у Србији у марту ове године, због неповољне епидемиолошке ситуације изазване корона вирусом, ђаци су, уместо у школи, наставу пратили код куће.

То је, у првом тренутку, био велики изазов и за ученике и за родитеље, а посебно за припаднике друштвено осетљивих категорија.

Захваљујући педагошким асистентима, наставном особљу и доброј међусекторској координацији, ђаци ромске националности са подручја Крагујевца успели су да се прилагоде овој новини и наставе са испуњавањем школских обавеза, кажу у Канцеларији за ромска питања.

Одговарајући на изазове са којима се, услед пандемије корона вируса, суочавају ромске породице, Фондација за образовање Рома покренула је пројекат подршке основцима ромске националности.

За више од 600 ромских ђака биће обезбеђен интернет и таблет рачунари, како би од септембра могли да прате наставу на даљину.
Међу њима су и ученици из Крагујевца, којима је намењено десет уређаја.

Према званичном попису становништва из 2011. године, у Крагујевцу живе 1.482 Рома, али се процењује да их има између осам и десет хиљада.

Основну школу на подручју града похађа 624 ученика ромске националности.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *